EN
ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΤΟΣΤΑΣΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΤΟΣΤΑΣΙΑ

11-04-2023
Το Μάρτιο του 2023 η μη κυβερνητική οργάνωση A Promise to Animals διεξήγαγε έρευνα σε μονάδες εκτροφής κοτόπουλων και ωοπαραγωγών ορνίθων. Ομάδα ερευνητών μας, επισκέφτηκε φάρμες σε περιοχές της χώρας και κατέγραψε τις άσχημες και ανθυγιεινές συνθήκες εκτροφής και τα προβλήματα που είναι εγγενή σε πτηνοτροφικές μονάδες: συνωστισμένοι αχυρώνες και μονάδες ωοτοκίας, αδυναμία εκτέλεσης φυσικών συμπεριφορών, πτηνά σε στενά κλουβιά, άλλα που αγωνίζονται να σταθούν ή να περπατήσουν, άρρωστα,τραυματισμένα και νεκρά πτηνά. Τα κοτόπουλα και οι όρνιθες ζουν μια πολύ σύντομη και βασανιστική ζωή.

ΟΡΝΙΘΕΣ

Περίπου το 45% των ωοπαραγωγών ορνίθων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτρέφονται σε λεγόμενα εμπλουτισμένα κλουβιά. Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο 76,5% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πολύ μεγαλύτερος του μέσου όρου της ΕΕ. Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μη εμπλουτισμένα κλουβιά, τα οποία καταργήθηκαν σταδιακά σε ολόκληρη την ΕΕ το 2012, τα εμπλουτισμένα κλουβιά υποτίθεται ότι παρέχουν στις όρνιθες περισσότερο χώρο και περιβαλλοντικό εμπλουτισμό. Ωστόσο, ο χώρος που παρέχεται σε κάθε όρνιθα εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε περίπου ένα χαρτί μεγέθους Α4. Οι κούρνιες είναι κατασκευασμένες πολύ χαμηλά (λόγω των χαμηλών οροφών των κλωβών) για να ικανοποιήσουν την ανάγκη των ορνίθων να αισθάνονται ασφαλείς κατά τη διάρκεια του νυχτερινού κουρνιάσματος, συνήθως δεν υπάρχει αρκετή άμμος για να μπορέσουν να κάνουν μπάνιο στη σκόνη ή να ξυστούν και οι φωλιές που μοιράζονται με πολλές άλλες όρνιθες δεν επιτρέπουν σε κάθε μια να εκτελέσει τη φυσική συμπεριφορά φωλιάσματος. Ο εξαιρετικά περιορισμένος χώρος εμποδίζει τις όρνιθες να αναζητήσουν τροφή και να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους, παρά το γεγονός ότι σε φυσιολογικές συνθήκες περνούν το 50-90 % του χρόνου τους αναζητώντας τροφή. Είναι άμεση ανάγκη να καταργηθεί η χρήση κλουβιών καθώς περιορίζουν εξαιρετικά την κίνηση, οδηγούν σε τραυματισμούς και σε αρνητικές συμπεριφορές και αυξάνουν το βαθμό που υποφέρουν οι όρνιθες.


Λόγω του ακατάλληλου περιβάλλοντος που δεν επιτρέπει στις όρνιθες να εκτελέσουν τη φυσιολογική συμπεριφορά τους, ανακατευθύνουν την παρόρμηση αυτή τσιμπώντας άλλες όρνιθες. Το επιθετικό τσίμπημα των φτερών προκαλεί τραυματισμούς και μπορεί επίσης να μετατραπεί σε κανιβαλισμό, όταν οι όρνιθες τσιμπάνε τα γυμνά μέρη του σώματος και προκαλούν αιμορραγία. Παρόλο που αυτή η ανεπιθύμητη συμπεριφορά θα μπορούσε να επιλυθεί με τη βελτίωση των συνθηκών στις φάρμες και με την παροχή ποιοτικής τροφής και χώρου και στρωμνής που να επιτρέπει την αναζήτηση τροφής, οι παραγωγοί αντ' αυτού κόβουν τα ράμφη των πτηνών. Ο πόνος που προκαλείται από αυτόν τον ακρωτηριασμό - ο οποίος πραγματοποιείται χωρίς αναισθητικό - μπορεί να διαρκέσει έως εβδομάδες.

Παρόλο που οι όρνιθες κατάγονται από ένα κόκκινο πτηνό της ζούγκλας που γεννούσε περίπου 10 έως 15 αυγά το χρόνο, η επιλεκτική αναπαραγωγή αύξησε την ετήσια ωοτοκία των ορνίθων σε περίπου 300 αυγά. Η πίεση της ωοτοκίας για περισσότερα και μεγαλύτερα αυγά, ιδίως όταν η ωοτοκία ξεκινά πριν αναπτυχθούν πλήρως τα οστά, συμβάλλει στο πολύ συχνό πρόβλημα των καταγμάτων των οστών. Η έντονη ωοτοκία απαιτεί προμήθειες ασβεστίου, οι οποίες οδηγούν σε οστεοπόρωση, μια κατάσταση που κατά τα άλλα δεν παρατηρείται στους άγριους προγόνους των ορνίθων και η οποία προκαλείται σαφώς από την επιβλαβή επιλεκτική εκτροφή.