EN
Περιβάλλον
Περιβαλλον
Η
παραγωγή
κρέατος
Η παραγωγή κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον - από τις καλλιέργειες και το νερό που απαιτείται για τη διατροφή των ζώων, τη μεταφορά τους και όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες που πραγματοποιούνται μέχρι τα ζώα να φτάσουν στο πιάτο μας. Η τεράστια ποσότητα ζωοτροφών που απαιτείται για την παραγωγή κρέατος συμβάλλει σημαντικά στην αποψίλωση των δασών, την απώλεια ενδιαιτημάτων και την εξαφάνιση ειδών. Μόνο στη Βραζιλία, το ισοδύναμο 5,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια σόγιας για ζώα στην Ευρώπη. Αυτή η γη συμβάλλει στον υποσιτισμό των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες, υποχρεώνοντας φτωχούς πληθυσμούς να καλλιεργήσουν ζωοτροφές για ξένες επιχειρήσεις, αντί να το κάνουν για τους εαυτούς τους. Από την άλλη, απαιτούνται σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες καλλιεργειών και νερού για τη διατήρηση μιας vegan διατροφής, καθιστώντας τη μετάβαση στον βιγκανισμό έναν από τους ευκολότερους, πιο ευχάριστους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την μείωση του αποτυπώματός μας στο περιβάλλον.
Εκπομπές
Αερίων
θερμοκηπίου
& Κλιματική
Αλλαγή
Αν όλοι γινόμασταν vegan θα μειωνόντουσαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη βιομηχανία τροφίμων κατά 70% μέχρι το 2050 (πηγή Springmann et al. 2015Proceedings of National Academy of Sciences PNAS). ∆ιαιωνίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση υπολογίζεται πως έως το 2050 οι εκπομπές θερμοκηπίου από τη βιομηχανία τροφίμων θα αποτελούν 50% των ανεκτών, εφόσον θέλουμε να κρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έως 2°C το μέγιστο. Η κτηνοτροφία παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ότι τα συστήματα μεταφορών παγκοσμίως. Η διαδικασία παραγωγής ενός hamburger χρησιμοποιεί καύσιμα ίσα με αυτά που χρειάζεται ένα μικρό αμάξι να διανύσει 32 χιλιόμετρα περίπου. (PETA)

Εκπομπές
Θερμοκηπίου
σε νούμερα
(UN Food & Agricultural Organization)
Οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κτηνοτροφία είναι 7.1 γίγα-τόνοι το χρόνο και αντιστοιχούν σε 14.5% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου(UNFAΟ, carbonbrief.org). Τo 65% αυτών, προέρχεται από την εκτροφή βοοειδών για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος αλλά συμβολή έχουν και η παραγωγή λιπάσματος και η χρήση βοοειδών σε εργασία.
• κτηνοτροφία, η παραγωγή ζωοτροφών και η χώνεψη των μηρυκαστικών ζώων αντιστοιχούν σε 45% και 39% των συνολικών εκπομπών αντίστοιχα. Η επεξεργασία και αποθήκευση κοπριάς σε 10% και το υπόλοιπο σε μεταφορά προϊόντων.
• Για όλες τις δραστηριότητες και τα είδη ζώων, οι εκπομπές από χρήση ορυκτών καυσίμων αντιστοιχούν σε 20%.
• Σε εκπομπές σε επίπεδο εμπορευμάτων, το βοδινό κρέας αντιστοιχεί στο 41% καιτο γάλα στο 20% των συνολικών εκπομπών του τομέα. Ακολουθούν το χοιρινόκρέας (9%), το γάλα και κρέας βουβαλιού (8%), το κοτόπουλο και τα αυγά κότας(8%), το κρέας και γάλα από άλλα μικρότερα μηρυκαστικά ζώα (6%) και το υπόλοιποαφορά σε άλλα πουλερικά και μη βρώσιμα προϊόντα.
• Η ένταση των εκπομπών διαφέρει από εμπόρευμα σε εμπόρευμα. Για το βοδινόαντιστοιχούν περίπου 300 kg διοξείδιο του άνθρακα για κάθε κιλό πρωτεΐνης πουπαράγεται. Ακολουθούν το κρέας και το γάλα από μικρά μηρυκαστικά, 165 & 112kgCO2 αντίστοιχα. Το αγελαδινό γάλα και τα παράγωγα της κότας έχουν κατά μέσοόρο πιο χαμηλή ένταση εκπομπών 100kg CO2 ανά κιλό πρωτεΐνης περίπου. Σετοπικά επίπεδα ανά χώρα τα παραπάνω νούμερα διαφέρουν ανάλογα με τη μέθοδοκαι τη χρήση.
• Στα μηρυκαστικά ζώα η χώνεψη και η παραγωγή ζωοτροφών για τη σίτιση τους(συμπεριλαμβάνοντας την φυσική αποσύνθεση κοπριάς) αποτελούν το μεγαλύτερομέρος των εκπομπών. Στην παραγωγή χοιρινού το μεγαλύτερο μέρος τωνεκπομπών προέρχεται από την τροφοδοσία τους και την αποθήκευση καιεπεξεργασία κοπριάς. Παρομοίως η τροφοδοσία πουλερικών αποτελεί τομεγαλύτερο μέρος των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μαζί με την κατανάλωση ενέργειας.
• Περίπου 44% των εκπομπών από την κτηνοτροφία είναι υπό τη μορφή μεθανίου(CH4). Οι υπόλοιπες μοιράζονται περίπου ίσα μεταξύ του οξειδίου του αζώτου (Ν2Ο29%) και διοξειδίου του άνθρακα (CO2 27%). Στο σύνολο των ανθρωπογενών ρύπωναποτελούν:
των εκπομπών (CO2)
των εκπομπών μεθανίου (CH4)
των εκπομπών του οξειδίου του αζώτου (Ν2Ο)